Zenith

Profil tvrtke Zenith

George Farve-Jacot shvatio je važnost ujedinjavanja malih urarskih kuća pod jedan veliki krov kako bi podignuo nivo u samoj proizvodnji.  Svoju viziju ostvaruje 1865. osnivajući brand Zenith,  a postrojenje smješta u slavnu tvornicu koja se i danas nalazi na svojoj prvotnoj lokaciji.
Zenith se upisuje u povijesnu stranicu izrade satova kada 1969. stvara svoj legendarni El Primero sat, prvi automatski chronograph sa intergriranim vibrirajućim mehanizmom od 36000 VpH (Vibrations per Hour / hr. vibracija na sat), te sposobnošću mjerenja i prikazivanja intervala 1/10 sekunde.
Da bi prkosno pokazao kvalitetu i preciznost ovoga modela, sat je bio postavljen na stajni trap aviona Boeing 707 pri letu New York- Pariz. Usprkos velikim oscilacijama temperature, pritiska, vibracija i visine od 10 700 metara sat je besprijekorno radio nakon slijetanja.
Potrebno vrijeme za izradu jednog Zenith sata je devet mjeseci, kada sat prolazi kroz 80 različitih kontrolnih procesa, kako bi se održala kontinuirana kvaliteta mehanizma.
Do danas ovaj brand je dobio priznanje 1400 prestižnih nagrada na području proizvođača satova.

Zenith i poznati

Od 2014, Zenith prati velike legende rock'n'rolla, The Rolling Stonse, na međunarodnoj sceni. U čast britanskog benda, Zenith je predstavio jednako legendarno posebno izdanje koje ujedinjuje njihov jedinstveni rock'n'roll stil. Crna kereamika, otvoreni brojčanik, El Primero sustav, te dizajn koji prestavlja svjetske rokere.
Gandhi je nabavio ovaj sat tijekom studija prava, tj. dok je odrađivao praksu u Južnoj Africi. Sat datira iz razdoblja 1910 godine,te je srebrnog kućišta. Unatoč jednostavnosti koju je Zenith posjedovao prije poznatog visokovibrirajućeg automatskog chronograph mehanizma, ovaj sat također ima i funkciju alarma. Sat je prodan, uz Gandhijeve naočale i druge osobne stvari za rekordnih 1,8 milijuna dolara.
Poznat u svijetu kao trener najboljeg nacionalnog tima 2010, Vincent del Bosque koji je vodio Španjolski nacionalni tim i doveo ga do pobjede. Kako je španjolski tim doveo do savršenstva, da funkcionira kao švicarski sat, zaslužio je i da nosi savršen švicarski sat Zenith El Primero.
Još jedan od povijesnih ličnosti koji su posjedovali Zenith sat, bio je i John Fitzgerald Kennedy opisan kao čovjek novog doba, koji uvijek teži osvajanju nepoznatog na području humanosti i tehnološkog napredka.
Alain Robert, poznati francuski "Spiderman" priznati je planinar te se smatra jednim od najboljih na svijetu. To priznanje potvrdila je i nagrada "Prix pour la Preformance d'un Athlete" koju mu je dao Internacionalni odbor Olimpijksih igara. Njegov slijedeći pothvat je panormasko kolo u Singapuru, najviši na svijetu, visine 165 metara. Za tu priliku nositi će Zenith El Primero Striking 10th.

Zenith projekti

Kultna silueta, karizma, tehnička profinjenost i izvanredne performanse; osim godine „rođenja“ (1969), kultni El primero i Range Rover dijele i brojne druge ključne vrijednosti. U cilju proslave svog partnerstva, Zenith je izdao posebno izdanje pod imenom El Primero Range Rover. Dinamičnim tempom legendarnog pokreta, El Primero Range Rover kronograf obilježava moderan, suptilno zakrivljen i neponovljiv dizajn.
Pole2Pole projekt sastoji se do jednogodišnjeg putovanja Johan Ernst Nilsona, švedskog istraživača, od jednog pola do drugog. Da bi uspio u svom naumu, mora se pouzdati u svaki komadić opreme s kojom kreće na put. Sva oprema treba biti otporna na velike varijacije u temperaturi i vlazi. Zbog toga je izabrao Zenith El primero Striking 10th, jer ima reputaciju najtočnijeg i najstabilnijeg ručnog sata.
Alain Thebault, postigao je brzinu od 104,27 km/h (56,3 čvora) sa srednjom brzinom od 50,17 čvora preko 1 nautičke milje. Alain sada drži dva svjetska rekorda zahvaljujući odličnim preformansama, te je od sada i ponosni vlasnik Zenith El Primero sata sa najtočnijim automatskim mehanizmom na svijetu.